Medverkande artister 2019

Mikael Augustsson, bandoneón

Mikael Augustssonhar släppt skivor, turnerat och komponerat sedan slutet på 90-talet. Han verkar mer och mer som kompositör. Mikael har nyligen genomfört samarbeten med Norrlandsoperan och Norrbotten Big Band som kompositör, arrangör och bandoneonist.

Johan Graden, piano

Johan Graden är en ny stjärna på den svenska jazzhimlen. Vid sidan av arbetet med den egna kammarjazzensemblen “olägenheter”, som utsågs till “Debut of the year 2018” av NYC Jazz Records, har man de senaste åren kunnat höra honom med Ale Möllers Xenomania, Lina Nyberg, Katija Dragojevic och Uppsala Kammarsolister, och även som ackompanjatör åt artister som Rikard Wolff och Anne Sofie von Otter.

Calle Jakobsson, tuba

Calle Jakobsson, fast anställd som tubaist i Kungliga Hovkapellet sedan 1987, är en spelglad estradör som gärna framträder med sin tuba på lite oväntade sätt. Jobbar förutom på Operan även som lärare på Musik-högskolan samt som tubaist i Benny Anderssons Orkester.

Per Texas Johansson, basklarinett

Per Texas Johansson har släppt skivor, turnerat och skrivit musik sedan början på 90-talet. Han har fått grammis, manifestpris och gyllene skivan för bästa svenska jazzskiva. Arbetar också med Barry Guy, Trondheim Jazzorchestra, Johan Lindström septett, Rebecka Törnqvist, Johan Gradens Olägenheter, Goran Kajfes samt sin egen grupp. Han kommer i höst med en ny skiva: Stråk på himlen och stora hus.

Terés Löf, piano

Terés Löfär en av Sveriges mest etablerade konsertpianister. Hon slutförde sin diplomutbildning vid Musikhögskolan i Stockholm 2001 och erhöll samtidigt Musikaliska Akademiens belöningsjetong. Sedan sin debutkonsert med Filharmonikerna och Brahms första pianokonsert har hon varit frilansande pianist och arbetat både som solist och kammarmusiker. Terés har medverkat vid flera av våra tidigare festivaler. 

Riikka Repo, viola

Riikka Repo harstuderat för David Takeno, Lars Anders Tomter och vid Sibeliusakademien i Helsingfors för Jouko Mansnerus och diplomerades 2008 med högsta betyg. Riikka var medlem i Stockholmsfilharmonikerna från 2008 och är sedan 2013 alternerande stämledare i violastämman i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har i olika sammanhang, som solist och kammarmusiker, framträtt på ett flertal internationella scener. 

Tobias Ringborg, violin

Tobias Ringborg har etablerat sig som en av de mest spännande svenska musikprofilerna i sin generation, lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna – som dirigent, solist och kammarmusiker. Han tog solistdiplom i Stockholm 1994 och vann samma år Solistpriset. Han avslutade också sin utbildning vid The Juilliard School i New York. År 2000 inledde Tobias en karriär som dirigent, då han vann “De svenska orkestrarnas dirigenttävling”. Han har sedan dess framträtt med samtliga svenska orkestrar. Han började också dirigera opera 2001 och har lett en lång rad operaföreställningar, i Norden och andra europeiska länder.

Tora Thorslund, trumpet

Tora Thorslund började sin musikaliska bana på Kommunala musik-skolan i Visby. Sedan 1996 är hon fast anställd i Kungliga Hovkapellet. Hon är den första kvinnliga trumpetaren i denna anrika orkester som funnits sedan 1526. Hon är flitigt verksam som solist och kammar-musiker, ofta med tonvikt på nutida musik.

Erik Wahlgren, violoncell

Erik Wahlgren har studerat vid Musikhögskolan i Stockholm, vid Sibeliusakademin i Helsingfors och vid Edsbergs Musikinstitut, där han tog sin magisterexamen. Som solist har Erik framträtt med dirigenter som Okko Kamu, Anthony Halstead, Paul Mägi och Daniel Blendulf. Erik har regelbundet gästat festivaler och konsertserier i Sverige och internationellt, ofta tillsammans med Uppsala Kammarsolister där han var medlem 2010-16. Hösten -16 tillträdde Erik tjänsten som solocellist i Kungliga Hovkapellet. Han har varit konstnärlig ledare för Vamlingbo-festivalen sedan starten 2007.